Konferenciaépület villávédelmének tervezése a jelenleg érvényes szabvány, és annak várható változásainak figyelemevételével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Közel két év telt el azóta, hogy 2009. február 1-jén visszavonták Magyarországon az MSZ 274 jelzetű villámvédelmi szabványt, ezzel már csak a 2006-ban megjelent nemzetközi MSZ EN 62305 szabvány maradt érvényben. A magyar fordítás 2009-ben jelent meg, de azt megelőzően a szabvány használata már ajánlott volt. Mindeközben a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet továbbra is a régi, MSZ 274-ben megismert eljárási módszert teszi kötelezővé. Az OTSZ aktualizálására már jó ideje elkészült a tervezet, de végső elfogadása eddig nem történt meg. Ezzel a szakmabeli tervezők komoly döntés elé kerültek a törvényi rendelet és a tudományos, műszaki kutatások eredményei között. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az új nemzetközi szabvány megjelenése óta a háttérben folyik annak javítása, pontosítása. Az IEC 62305 Ed2 második kiadás megjelenése 2011-ben várható, csakúgy, mint az első kiadásra aktualizált új magyar OTSZ. Ezzel ismét egymással ellentmondásos dokumentumok lesznek érvényben.

Diplomatervemben áttekintést adok az MSZ 274 és az IEC 62305 szabványok felhasználási módjáról és a tervezés folyamatáról, egymással párhuzamban ismertetem gyakorlati alkalmazhatóságukat. Munkám során összevetettem a jelenleg érvényben lévő szabványt és a második kiadás utolsó hivatalos tervezetét (IEC 62305 Ed2 FDIS) a változások megismerésére. Célom az IEC 62305 szabvány két változatának teljes feldolgozása és az eltérések bemutatása egy választott épületre (konferenciaépület) elkészített villámvédelmi terven.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.