Konfiguráció menedzsment tervezésitér-bejárás futtatásához

OData támogatás
Konzulens:
Nagy András Szabolcs
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modellalapú rendszertervezés (MDE) alapja, hogy egy magasabb absztrakciós szint segítségével megkönnyítse a komplex rendszerek tervezését. Azonban egy adott rendszert többféleképpen is meg lehet tervezni, melyek más jellemzőkkel rendelkezhetnek, például költség, hibatűrés és teljesítmény szempontjából. Így a napjaink egyik legnagyobb kihívása ezeknek a különböző megoldásoknak a felderítése, e megoldások közül a legmegfelelőbbek kiválasztása, majd a megoldások esetleges további optimalizálása finomítási lépések segítségével.

A fenti problémára igyekszik megoldást találni a VIATRA-DSE keretrendszer, mely a problémák megoldásának állapottérben való keresését teszi lehetővé. A keretrendszer számos stratégiával és algoritmussal rendelkezik, melyek célja a megoldások felderítése, majd a megoldások rangsorolása bizonyos szempont alapján. Azonban a stratégiák különböző konfigurációja miatt nehezen határozható meg, mely stratégia a leghatékonyabb. Ezért a keretrendszerhez létrehoztam egy konfiguráció menedzsment eszközt, mely segít a fenti problémára választ adni.

Munkám során létrehoztam egy konfiguráció menedzsment eszközt a DSE keretrendszerhez. A konfiguráció menedzsment alapja egy domén specifikus nyelv, mellyel DSE problémákat lehet definiálni. A konfiguráció menedzsmenttel különböző konfigurációkat, stratégiákat lehet definiálni, majd azokat egy adott problémára lefuttatni a fejlesztő által meghatározott számban, automatikusan. Így a felhasználó vagy fejlesztő könnyen meggyőződhet arról, hogy mely stratégia oldja meg a feladatot a leghatékonyabban. A konfiguráció menedzsment kimenete egy csv fájl, mely tartalmazza a nyelvben definiált problémák futásának idejét, és futásidejük átlagát.

A konfiguráció menedzsment továbbá egy könnyen tanulható szintakszis segítségével megkönnyíti DSE problémák létrehozását, mely megértéséhez nincs szükség a DSE keretrendszer és a Java programozási nyelv sajátosságaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.