Konfiguráció-menedzsment eszköz fejlesztése biztonságkritikus autóipari szoftverhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A konfiguráció menedzsment fontos szerepet játszik napjainkban minden vállalat életében. A feladata, többek között, hogy projektek életciklusát végigkövesse, rögzítse a változásokat, szükség esetén biztosítsa előző verziók visszaállíthatóságát.

A szakdolgozatomat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél az EAC System csoportnál írtam. A dolgozatom logikailag két részre bontható. Az elsőben ismertetem az autóipari szoftverfejlesztés, valamint a biztonságkritikus szoftverek jellegzetességeit. Továbbá a .NET keretrendszer azon részeit fogom bemutatni, melyek nélkülözhetetlenek a feladatom elvégzéséhez, mint például az adatmanipulációs és változtatáskövetési lehetőségek.

A második rész további három feladatra bontható, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az első feladatban a beágyazott szoftverrendszer moduljainak a lokális adatait alakítom át relációs adatbázissá. Ehhez minden esetben kettő különálló XML állományra van szükség. Egy, ami az adatokat, és egy, ami az adatbázissémák felépítéshez szükséges nyelvtant írja le.

A második feladat az adatbázisba felvitt rekordok szerkesztése egy WinForm alkalmazás segítségével, amely kezel minden egyedi tulajdonságot, amivel a vállalati adatok rendelkeznek. Ennek megvalósításához, az általános adatbázis nézegető és szerkesztő mellett, külön nézeteket kellett létrehoznom. Ezek között valós idejű összeköttetés van a logikai kapcsolatoknak megfelelően, így a felhasználó mindig tudja, hogy a használni kívánt táblák, milyen összeköttetésben vannak. A detektálható hibák táblájához egy mátrix nézetet valósítottam meg. Miután ismertettem a nézetek felépítését és kapcsolatukat egymással, a visszavonhatósági lehetőség következik, ahol bemutatom az általam nyújtott megoldást.

Végezetül elkészítem a módosított relációs adatbázis tábláinak konzisztens visszaalakítását XML állományokba. Mivel a program segítségével csak rekordokat manipulálhatunk, így a fent említett kettő XML fájlból csak azt kell módosítani, amelyikben a modulok lokális adatai találhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.