Konfigurálható adatgyűjtő megvalósítása klímakamrás mérések támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Marosy Gábor Elemér
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Szigorló Villamosmérnök hallgatóként a feladatom egy konfigurálható mérésadatgyűjtő rendszer megalkotása, melyet klímakamrás vizsgálatok során is alkalmazni lehet a különböző alkatrészek, áramkörök verifikálása érdekében. Szinte minden ipari területen kihívást jelent a nagy kihozatalú gyártásban készített termékek folyamatos ellenőrzése a szigorú minőségi követelményeknek és szabványoknak megfelelően. A szoftver alapú tesztrendszerekkel csökkenthető az egyes termékek tesztjeinek végrehajtási ideje, magasabb megbízhatósági tényezők, nagyobb átláthatóság, és csökkentett költségek mellett. Bizonyos termékek gyártás során történő verifikálásakor indokolt a villamos paraméterek környezeti függését is vizsgálni. Ebben nyújt segítséget a klímakamrában történő automatizált tesztelés. Feladatom tervezése során a fent olvasható vezérmotívumokat tartottam szem előtt.

A Diplomatervemben bemutatásra kerülő tesztrendszer kivitelezése során megismerkedtem a National Instruments LabVIEW programkörnyezetével, a CompactRIO architektúrában rejlő lehetőségekkel, a klímakamrák működésével és az egyes diszkrét alkatrészek legfontosabb tulajdonságaival. Az általam választott műveleti erősítő IC-k bizonyos paramétereinek méréséhez készült programkörnyezet, implementálja a szoftver alapú tesztrendszerek legfontosabb funkcióit, így a mérések egy fő programból, felhasználói beavatkozás nélkül végrehajtódnak, majd kiértékelésre kerülnek. A tesztrendszer vezérlő és adatgyűjtő része a cRIO mérőrendszer, mely kifinomult skálázhatóság mellett biztosítja a megbízható, pontos mérési eredményeket.

A közeljövőben, a mérőrendszer továbbfejlesztését tervezem a Diplomaterv készítése során elsajátított ismeretek és tapasztalatok segítségével, annak érdekében, hogy több, különböző analóg alapáramkör vizsgálatát tudjam kezelni egy mérőprogramból. Ezen mérőprogram terveim szerint az NI TestStand szoftverkörnyezetben kerül megírásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.