Konfigurálható kommunikációs modul fejlesztése CS-SCADA folyamatmegjelenítő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ezen szakdolgozat témája a SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszerek megismerése, egy moduláris SCADA kommunikációs moduljának megtervezése, elkészítése. A SCADA rendszerek alapvető feladata, hogy megvalósítsák a gyártási folyamatot vezérlő eszközök és a gyártást felügyelő, kontrolláló személyzet közti kommunikációs felületet.

A piacon több kész, multifunkcionális megoldást is találunk erre a célra, azonban bonyolultabb, egyedi igényekkel rendelkező rendszerek esetén, ezek használata nehézkes és jelentős kompromisszumokkal jár. Ez indokolja az egyedi SCADA rendszer fejlesztését. Ugyanezen ok miatt válik fontossá a modularizáltság is. Minél jobban szeparált funkcionális egységekre tudjuk bontani az adott szoftvert, annál kevesebb átalakítást igényel egy új alkalmazási környezetbe való beépítése, hiszen a program jó része módosítás nélkül hordozható. A nagymértékű újrahasznosításnak elengedhetetlen feltétele az egyes szoftver elemek konfigurálhatósága, s ezzel multifunkcionálissá tétele. Minimálisra csökkentve a módosítandó részeket egy gyorsan elkészíthető és testreszabott megoldást tudunk nyújtani, mely hatalmas előnyt jelent az ipar ezen területén.

A kommunikációs modul feladata a gyártást vezérlő PLC eszközök memóriájában tárolt adatok felolvasásától, az adatok értelmezhető formában való letárolásáig terjed. A megvalósítás során el kellett készíteni a PLC eszközökhöz illeszkedő drivereket, végrehajtani a megfelelő adatkonverziókat, s végül egy tagszervezésű rendszerbe helyezni a felolvasott adatokat. A kommunikációs folyamat ellenőrizhetősége fontos szempont, az esetleges hibák gyors és egyszerű felderíthetősége miatt, így a driverek monitorozó felülettel lettek ellátva.

A dolgozatban ismertetett CS-SCADA alkalmazás jelenleg az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. egyik üzemének folyamatirányítási feladatait látja el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.