Konfigurálható mérőadapter teszter megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóiparban egyre nagyobb fejlesztések irányulnak az autonóm járművek felé. Megvalósításukhoz kulcsfontosságú a radar elektronikák használata. Ezen szenzorok megfelelőségét rendkívül sok teszttel ellenőrzik a gyártási folyamat során. Minden egyes tesztberendezés beüzemelése, karbantartása sok probléma lehetőséget hordoz magával. A hibák egy jelentős részét a mérőadapterfej nem megfelelő huzalozása, megrongálódása, valamint a termékre nem megfelelően történő kontaktálása jelenti. Ezen problémák feltárása rendkívül időigényes folyamat, ami a gyártás fennakadását is előidézheti. Feladatom egy olyan eszköz készítése, amivel ezen mérőadapterek hibái adott konfiguráció esetén kideríthetők és használatával a gyártás gördülékenyebbé tehető.

Dolgozatomban elemzem a megvalósítandó eszköz alkalmazási területét, esetlegesen felmerülő releváns teszteléstechnikai hibákat. Valamint bemutatom terveimet a hibásnak vélt mérőadapterfej bemérésére alkalmas áramkör megvalósítására. A gyártás során használt mérőadapterek a különböző tesztállomásokon eltérő specifikációval rendelkeznek, ezért fontos szem előtt tartani a konfigurálhatóságot a tervezésnél.

A dolgozatom következő részében bemutatom a tervek alapján készített prototípust, kitérve a használt alkatrészek jelen felhasználáshoz lényeges jellemzőire. Valamint ismertetem az eszközt vezérlő mikrokontroller programjának felépítését, fontosabb pontjait. Továbbá a felhasználó által történő egy-egy új konfiguráció felvételének a lehetőségét, a felhasználói felületet. Az eszköz programozásához C++ nyelvet használtam.

A megvalósítást felkészítve a szélesebb körű használat lehetőségére, a feladathoz készített nyáktervemet is bemutatom. A konfigurálhatóság és a későbbi bővítési lehetőségek szempontjából moduláris felépítést alkalmazva.

Végezetül említek néhány javaslatot a készülék továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.