Konkurens kulcs-érték alapú tároló REST stílusú interfésszel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika nagyütemű fejlődése következtében elért eredmények és megoldások napjainkra már szinte minden tevékenységben jelentős szerepet töltenek be. Az utóbbi időben történt fejlesztések miatt egyre fontosabbá vált a párhuzamosságban rejlő teljesítmény kiaknázása, amire a fejlesztőknek is fel kell készíteniük a szoftvereiket.

A meglévő, bevált programozási nyelvek fölé számos kiváló framework is létrejött, amelyek segítségével jelentősen leegyszerűsödik a párhuzamos szoftverek írása. Ezek mellett több új programozási nyelv is született, melyek célja, hogy egyszerűbbé tegyék a hatékony és megbízható szoftverek fejlesztését, érdemes tehát összevetni a több nagyszerű alternatívát.

A szakdolgozatomban megvizsgálom a Java, C++, Go és Scala nyelveket és néhány hozzájuk elérhető library-t, melyek segítségével hatékonyabb, robusztus, párhuzamosan futó programokat írhatunk.

A fentebb említett négy nyelv segítségével létrehozok egy REST stílusú interfésszel rendelkező, kulcs-érték párok tárolására alkalmas cache-megoldást, amely hatékonyan kezeli a konkurens kéréseket. A különböző nyelveken elkészült implementációkat végül összehasonlítom többek között processzor- és memóriahasználatot érintő mérési eredmények segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.