Konténer alapú alkalmazások naplózási és teljesítmény adatait feldolgozó környezet összeállítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modern technológiai újítások világában élve, az emberek mindennapjaiban egyre elterjedtebbé válik az informatikai rendszerek és eszközök használata. A tudomány fejlődésével a társadalomnak egyre nagyobb elvárásai vannak a szolgáltatásokkal szemben. A zavartalan működés létfontosságúvá válik. A hibakereséssel és javítással tölthető idő nagysága egyre csak zsugorodik, mivel a karbantartási szünetek egyre kevésbé elfogadottak. Az ilyen magas rendelkezésre állást biztosító rendszerekben fontos a hibák mihamarabbi megtalálása és rendszer állapotának folyamatos vizsgálata.

A szakdolgozatomban egy modern technológiával megépített alkalmazásokat üzemeltető rendszer monitorozási feladatait ellátó felügyelő rendszereket építek. A felhő alapú rendszerek elterjedése miatt fontos, hogy a rendszer alkalmazható virtuálisan megvalósított környezetekben, illetve minden komponense telepíthető akár konténerizált vagy egyéb virtuális megoldással készült rendszerbe.

A teszt környezet konténerekben futó alkalmazások naplózási és teljesítményadatait méri, két féle monitorozási technikával megvalósítva, a sokak által ismert Elasticsearch és a nem olyan régi múlttal rendelkező Prometheus segítségével. Az Elasticsearch által gyűjtött adatokat a Kibana grafikus elemző program segítségével vizualizálom. A Prometheus rendelkezik önálló grafikonos felülettel, így egyéb segédalkalmazás használatára nem lesz szükség. A monitorozott alkalmazások Docker konténerekben futnak, első sorban kézzel indított példányokban. A rendelkezésemre álló négy szerverből felépülő klaszter Linux disztribúciókkal rendelkezik. A konténer rendszerek kezeléséhez a jelenleg közkedvelt Kubernetes menedzsment alkalmazás biztosít segítséget. A futó alkalmazások podokban kapnak helyet, ahol egy pod állhat egy vagy több konténerből is. A komplex rendszer adatait monitorozom, mind a kiszolgáló gépek adatait, mind a podokat és a begyűjtött adatokat feldolgozom és megjelenítem, majd a tesztelt monitorozó szoftverek használatára teszek egy rövid ajánlást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.