Konténerátrakó daru megjelenítő rendszerének elkészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ipari folyamatirányításban egyre növekvő szerepet kapnak az olyan egységek, amelyek egy folyamat végrehajtó berendezése és az azt kezelő személyzet kommunikációját segíti. Ezeket az egységeket ember-gép interfésznek (human-machine interface – HMI) nevezzük. A HMI egységek olyan képernyőkből állnak, amelyek segítségével a kezelők az adott irányítástechnikai folyamatot egyrészt felügyelhetik, másrészt beavatkozhatnak a berendezés működésébe.

A szakdolgozatom keretében megoldandó feladatom megjelenítő rendszer megtervezése és elkészítése volt egy felújított konténer átrakó daruban elhelyezett operátor panelre. A megjelenítő rendszer a daru működésének nyomon követését, valamint az egyes hibák és figyelmeztetések közlését teszik lehetővé a kezelő felé. Az új operátor panel segítségével a daru kezelése biztonságosabbá, a hibák elhárítása gyorsabbá vált.

Szakdolgozatomban bemutatom az egyes darutípusokat, a mai vasúti szállítás megkerülhetetlen elemeinek számító különböző konténer és bakdarukat. Ismertetem a daru felújítás előtti és felújítás utáni vezérlését, valamint a felújításhoz felhasznált különböző hardveres (PLC, frekvenciaváltó) és szoftveres (Simatic Manager v5.5, Simatic WinCC flexible) eszközöket. Bemutatom a megjelenítő rendszer felépítését, megtervezését és megvalósítását, valamint a felhasznált képernyőterveket. A dolgozatom végén kitérek a megjelenítő rendszer szimulációjára és a rendszer üzembe helyezésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.