Konténerek élő migrálásának teljesítményelemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai világban fontos szerepe van a számítástechnikai erőforrások felosztásának, amit virtualizációval lehet legegyszerűbben megoldani. A számítógépes szolgáltatások futtatásának módja folyamatosan változásokon esik át. A virtualizáció megjelenése előtt az alkalmazások külön fizikai gépeken futottak, erőforrás-pazarló módon. Amikor megjelent az operációs rendszerek virtualizálásának lehetősége, mind erőforrás kihasználtságban, mind rendelkezésre állásban javultak a mutatószámok.

A legújabb lehetőség az operációs rendszer szintű virtualizálás, ami azt jelenti, hogy maga az operációs rendszer hoz létre több egymástól független környezetet. Ezek a környezetek, az alkalmazások számára teljesen valódinak tűnnek. A virtuális környezetek egyik gépről másikra helyezése igen gyakori folyamat lehet, ha optimálisan akarjuk kihasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A feladatom ennek az áthelyezésnek, a migrálásnak a vizsgálata. A legrészletesebben a legelterjedtebb technológiával, a Docker konténerezési megoldással foglalkoztam a dolgozatomban. Miután áttekintettem ez elérhető lehetőségeket, arra a megoldásra jutottam, hogy saját migrálást koordináló programot fejlesztek.

A működő migrálási környezet kialakítása után különböző migrálási stratégiák összehasonlítását végeztem el. A mérésekhez hálózati szolgáltatást indítottam konténeren belül, és ennek elérhetőségét valamint válaszidejét monitoroztam. Méréseim azt mutatták, hogy nagy különbségek vannak a tesztesetek végrehajtási idejében, valamint a szolgáltatás leállási idejében is. Munkám eredményeképpen hasznos képet kaptam arról, hogy milyen migrációs stratégiát érdemes alkalmazni, és milyen pluszban fellépő terheléssel kell számolni a migrálásban részt vevő gépeken.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.