Konténermosó állomás vezérlőrendszerének cseréje

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Magyarország egyik legnagyobb gyógyszergyárában a konténerek és hordók mosására több konténermosó állomást használnak. A berendezések közel 20 éve látják el feladatukat. A mosórendszerek folyamatmegjelenítéséhez Siemens OP17 paneleket, vezérléséhez Siemens S5-ös PLC-ket használtak. Jelenleg ezek a típusok kifutóban levő szériák, ebből kifolyólag meghibásodás esetén az új alkatrészek beszerzése hosszadalmas és drága lehet. Célszerű korszerűsíteni ezeket a rendszereket.

A szakdolgozatom keretében megoldandó feladatom egy új megjelenítő rendszer megtervezése és a megjelenítéshez szükséges PLC program megírása. Ismertetem a konténermosó állomás felépítését és működését, majd az ismeretek alapján bemutatom a kiválasztott hardverkonfigurációt, a szükséges fejlesztői környezeteket és a programozási nyelveket. Részletezem a megjelenítő rendszer felépítését, megtervezését és a képernyőképeket. Bemutatom a képernyőképek közötti váltáshoz, helyes szöveges megjelenítéséhez és a jelentések készítéséhez szükséges PLC programkódok felépítését.

A fejlesztéseket követően implementáltam a szoftverelemeket és tesztelési eljárásokat állítottam össze a követelményeknek és az elvárásoknak az igazolására. Ezek alapján a folyamatirányító rendszer felújítása a megrendelő elégedettségével megvalósult.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.