Kontextusfüggő adatmegjelenítő alkalmazás elosztott mobil és asztali gépes környezetre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Jelen dolgozat bemutatja, hogy a kontextusfüggő adatmegjelenítő alkalmazás elosztott mobil és asztali gépes környezetre című feladat hogyan lett implementálva egy adatbázisból, kiszolgálóból és kliensből álló rendszerként. A kliens-alkalmazás a közelben elérhető Bluetooth eszközök MAC címe és QR kódokban tárolt azonosítók alapján specifikus információkat tud elkérni a kiszolgálótól, és ezeket az információkat meg tudja jeleníteni a felhasználónak. A kiszolgáló az adatokat az adatbázisból veszi, továbbá azok karbantartására adminisztrációs felületet nyújt.

A szakdolgozat leghangsúlyosabb része az Android OS környezetbe tervezett, Android API-val elkészített kliensalkalmazásnak, a PostgreSQL adatbázisnak és a TOMCAT konténerben futtatott, GWT felülettel kiegészített Java servlet-nek a tervezéséről és fejlesztéséről szól. Ismerteti ezeknek a moduloknak a felépítését, illetve a kiszolgáló és a kliens között a web-es és a Bluetooth-kapcsolat alapú alternatív kommunikációs módokat, továbbá részletezi a QR-kódban tárolt azonosítók és a közeli Bluetooth-eszközök MAC cím begyűjtésének megoldását is.

A fejlesztési folyamat bemutatásában külön kiemelt a végleges rendszer összevetése a fejlesztés félidejekor elért mérföldkőre jellemző állapottal.

Mindezeket a felhasznált SDK-k (JDK, Android, GWT), fejlesztő környezetek (NetBeans, Eclipse), API-k (Hibernate, BlueCove, ZXing) és egyéb eszközök (Apache HTTP Server Project, PHP, Apache Tomcat, Apache Maven) felsorolása előzi meg.

Az írás a fejlesztés tapasztalatainak bemutatásával zárul, azaz az igénybe vett technológiák értékelésével (mint az Android és a GWT jól dokumentáltsága, a BlueCove hibái, vagy még korábban Hibernate-hez való igazodás problémái) és az elkészült rendszer hiányosságainak (elsősorban az adatbázishoz kapcsolódás, illetve session kezelés területén) és bővítési lehetőségeinek ismertetésével (például alapvető biztonsági szolgáltatások bevezetése).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.