Kontrollált nyelv alapú tudástár lekérdező rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Strausz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Hétköznapi kommunikációnk egyre jobban eltolódik az ember-gép kommunikáció felé, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik olyan rendszerek fejlesztése iránt, amelyek egy átlagos felhasználónak is könnyű kezelhetőséget biztosítanak. Ennek kapcsán merült fel számítógépes környezetben a természetes nyelvek használatának gondolata, azonban ezek kezelése és értelmezése bonyolultságuk miatt jelenleg még nem megoldható. A kontrollált nyelvek alkalmazása viszont e tekintetben jó kompromisszumot nyújt a napjainkban felmerülő igények kielégítésére.

Mindennapi környezetünket egyre növekvő mértékű információáramlás és rendkívül komplex szabályrendszerek jellemzik. Az interneten fellelhető, illetve bizonyos rendszerek által használt információk jelentős százaléka azonban strukturálatlanul található meg. Így jogos az igény olyan rendszerek készítésére, amelyek ezeket az információkat valamilyen szempontok szerint strukturálják, és ezáltal segítik a felhasználót a böngészésben. Továbbá olyan szakértői rendszerekre is igény mutatkozik, amelyek képesek kommunikációt fenntartani a felhasználóval és tanácsokkal szolgálni a rendszer számára elérhető tudás által, ezzel is segítve őt döntéseinek meghozatalában.

Jelen dolgozatban a jogi szakértői rendszerekkel kapcsolatban vizsgálom meg az elérhető dokumentumok strukturálásának lehetőségeit és a kontrollált nyelvek használhatóságát ilyen rendszerek alkalmazásánál. Egy kontrollált nyelvű kereső létrehozásának lépéseit fogom bemutatni a rendelkezésre álló dokumentumtár strukturálásával együtt.

A dolgozat elején ismertetem a témával kapcsolatos releváns háttér-információkat, amelyek ismerete szükséges volt a feladat elvégzéséhez. A bevezető után bemutatom a dokumentumok strukturálásának folyamatát, majd az erre épülő kontrollált nyelv alapú kereső létrehozásának lépéseit. A dolgozatom végén pedig értékelem az elért eredményeket és lehetőségeket mutatok a munkám folytatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.