Konvex poliéderek globális egyensúlyi pontjainak számítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az egyensúlyi pontok azon részei egy testnek, amelyre letéve őket nem borulnak fel. Ezek száma a kavicsok egy új osztályozási módjának alapját képezi. Életük során különböző időpontokban megszámolva ezeket jobb átfogó képet kaphatunk arról, hogy az idők során hogy változik egy kavics alakja. A

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén (BME SZT) már hosszú múltra tekint vissza ezek kutatása, és jelentős gyakorlati haszna is van ennek a tudásnak.

A pontok számának meghatározása egy hosszadalmas folyamat, amit a kutatóknak kell elvégezniük. Az ő munkájukat segítené, ha ezt a lépést aztutomatizálni lehetne. Feladatom az volt, hogy lehetővé tegyem az egyensúlyi pontok megszámlálását számítógép segítségével kavicsok 3D szkennerrel digitalizált modelljein.

A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy az egyensúlyi pontok egy folytonos függvény segítségével vannak leírva, ami nem alkalmazható a diszkrét pontokat tartalmazó szkennelt felületre.

A megoldásom a téképészetben használt szintvonalakon alapszik. Az algoritmus megtalálja ezeket a kavics felületén, és a legkisebbtől a nagyobb felé bejárja őket. Ha a vonal egy előre meghatározott területnél nagyobbat lefed a kavicsból, akkor ezt egyensúlyi pontként kezeljük.

A program képes a szintvonalak megjelenítésére is, hogy segítse a kavicsok jobb megértését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.