Kooperatív oktatást támogató keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban az informatika egyre több teret nyer az emberek mindennapi rutinjában. Az életünk szinte minden részének a meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Ennek ellenére még mindig akadnak olyan kivételek, például az oktatás, ahol még kevésbé használjuk ki az új technológiák által nyújtott lehetőségeket.

A diplomamunkám célja az informatika modern eszközeinek felhasználásával egy oktatási segédeszközt létrehozása volt. Maga a létrehozott környezet is a modernebb kooperatív oktatási rendszerbe illeszkedne bele, annak az alkalmazására nyújtana segítséget a tanároknak. Ezt a keretrendszert egy mobilalkalmazás, egy lokációs szolgáltatás, egy adatbázis, egy online adminisztrációs felületet és az ezeket összekötő rendszerek alkotják. A mobilalkalmazáson keresztül a tanárok felügyelhetik a tanulók munkáját, feladatot adhatnak nekik és az elkészült feladatokról statisztikákat kaphatnak. A tanulók csoportba rendeződve megoldhatják a feladatokat, és a lokációs technológia segítségével pedig bemérhetővé válik a pozíciójuk, hogy melyik eszköznél tartózkodnak.

A diplomamunka első felében részletesen ismertetem a felhasznált technológiákat. Először a lokációs szolgáltatást, ami a téma alapötletét is adta, az alkalmazott iOS mobilplatformot és a platformra való fejlesztés során felhasznált Swift nyelvet. Majd a háttérrendszer létrehozásához felhasznált technológiákat, a REST API-t, az Azure platformot és az MQTT protokollt.

A dolgozat második részében a keretrendszer létrehozásának folyamatát írom le, kezdve az adatbázissal, majd az adminisztrátori felülettel és végül a kliensalkalmazással. A dolgozat legvégén pedig összefoglalom a fejlesztés során szerzett tapasztalataimat és tárgyalom az esetleges továbbfejleszthetőségi lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.