Kórház villamos hálózatának és automatizálásának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

A növekvő energia igény napjaink meghatározó problémája. Ezért kiemelten fontos a meglévő erőforrások gazdaságos és hatékony felhasználása. Dolgozatomban megvizsgálom, hogy egy kórházi részleg felújítása során milyen korszerű eszközökkel valósítható meg az energia gazdaságosabb felhasználása. A tervezés során figyelembe veszem a vonatkozó szabványokat és előírásokat.

A villamos tervek elkészítéséhez nélkülözhetetlen az épület alaprajza, valamint gépészeti terve. Így elsőként ezeket a terveket készítem el a szükséges mértékig. A létesítményben több, a szokványostól eltérő fogyasztó is található, mint például a röntgen, a CT vagy az MRI. Az alaprajz tervezésekor a helyiségek méreteit az orvosi gépek telepítési útmutatója alapján alakítom ki.

Az épületvillamossági tervezés első lépéseként megtervezem a betáplálás elvi felépítését, majd elkészítem az erősáramú topológiát. Az orvosi gépek paraméterei alapján méretezem a betápláló vezetékeket feszültségesésre és termikus terhelésre. A DiaLUX program segítségével kiválasztom a megfelelő fényforrásokat és elvégzem a világítástechnikai szimulációt, így megkapom a szükséges fényforrások elrendezését és darabszámát. A rendelkezésre álló adatok alapján elkészítem az egyes elosztók terveit, illetve az egész szintet ellátó főelosztó tervét. Végeredményben a fogyasztási igényt adom meg, amit a kórház fő betáplálása lát el. Itt azzal a feltételezéssel élek, hogy rendelkezésre áll a szükséges erőforrás.

Az automatizáláshoz a KNX rendszert használom. Elsőként áttekintem a rendszer felépítését, majd megtervezem a megfelelő topológiát. A különböző helyiségek rendeltetésétől függően kiválasztom a szükséges eszközöket. Elkészítem a buszrendszer fizikai címzését, valamint a megvalósítandó funkciók alapján meghatározom a logikai címzést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.