Kórházi gépek monitorozása IP kamerákkal – képfeldolgozás, hangdetektálás, webes felület készítése, PC felkészítése

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az egészségügyben is egyre jobban érzékelhető a technológia fejlődése. Az egészségügyi intézmények olyan eszközöket tudhatnak magukénak, melyek jelentős mértékben segítik az ott dolgozók (orvosok, ápolók) munkáját. Az egyik ilyen legfontosabb eszköz, melyre véleményem szerint minden kórházban szükség lenne, az a központosított monitorozó rendszer. Ez alatt egy olyan rendszert értek, mely képes bizonyos orvosi műszereket távolról figyelni, a műszer által mért értéket elmenteni egy központi tárba és későbbi felhasználásra ezeket az adatokat újra elérhetővé tenni.

Feladatom egy ilyen rendszer megalkotását célul kitűző projektben való részvétel volt. A projektben arra szerettünk volna megoldást találni, hogy hogyan lehetne a betegek klinikai vizsgálatát végző páciens monitorokhoz egy ilyen monitorozó rendszert készíteni. A megvalósítás lényege, hogy a monitorokat IP kamerák figyelik és ezen kamerák által vett képekből és hangokból próbáljuk az adatokat kinyerni, feldolgozni és elmenteni.

Léteznek már profi megoldások ilyen rendszerre, de úgy gondolom, az általunk megtervezett rendszer egy egyedi megoldás. Ez valószínűleg nem a legoptimálisabb, legjobb megoldás, de olyan esetekben is működőképessé lehetne tenni, mikor más lehetőségek használata nem jöhetne szóba az eszközök inkompatibilitása vagy anyagi kérdések miatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.