Kórházi informatikai hálózatok tervezési irányelvei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Csaba Attila
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Egy kórházi informatikai hálózatnak különleges feladatai vannak, amiket egy jelenlegi kórházi hálózat általában nem lát el. A különleges feladatai abból a speciális helyzetből adódnak, hogy nagyon sokféle igényt kell kielégítenie. Egy kórházban egyazon infrastruktúrával kell kiszolgálni a kórházi dolgozókat, a betegeket, a speciális kórházi berendezéseket, a medikai szoftvereket futtató szervereket és az ezeket távolról üzemeltető cégeket. A rendszernek magasfokon automatizáltnak kell lennie, egyszerűen és gyorsan kezelhető szolgáltatásokat kell nyújtania a kórházi IT személyzet részére. Hogy mindez hatékonyan és üzembiztosan történjen, egy jól megtervezett, modern hálózati infrastruktúrára van szükség.

Egy ilyen komplex infrastruktúra hatékony működéséhez együtt kell megtervezni az aktív- és passzív hálózatot, a vezetéknélküli hálózatot, az IP-telefon rendszert, a szerverek közti terheléselosztást, a távoli elérés lehetőségét és a hálózatmenedzsmentet. A diplomamunkámban egy komplex kórházi hálózatot tervezek meg, ami választ ad a kórházi környezet speciális igényeire.

A diplomamunka három részből áll:

Az első részben megvizsgálom, hogy milyen igényekkel rendelkeznek a kórházakban található hálózati szereplők, és jelenleg milyen egy általános kórházi hálózati infrastruktúra.

A második részben elemzem ennek az infrastruktúrának a gyenge pontjait, és rámutatok, hogy ez milyen problémákat vethet fel a kórház életének mindennapjaiban.

A harmadik részben bemutatom az általam tervezett kórházi hálózatot, és elemzem azokat a technológiákat és megoldásokat, amik alkalmassá teszik egy kórház igényeinek kiszolgálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.