Kormány fejlesztése Formula Student versenyautóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Ez a diplomamunka arról szól, hogyan terveztem meg a BME Formula Racing Team 2013-as autójának kormánykerekét. A kormányon található egy kijelző LED-ekkel és hétszegmenses kijelzőkkel, valamint forgókapcsolók és gombok az autó paramétereinek finomhangolásához. A tervezéskor figyelembe kellett vennem mechanikai követelményeket, ügyelnem kellett arra, hogy a kormány akár sorozatban gyártható legyen, és lehetőleg ergonomikusnak és esztétikusnak kell lennie.

Ez a feladat egy olyan csapatmunka, amelyhez több szakmával kell együttműködni: gépészmérnökök, járműmérnökök, kompozit-mérnökök és pilóták egyaránt szolgáltatnak visszajelzést. Az előző félévben már megterveztem a kijelző elektronikáját; azt nagymértékben felhasználtam az idei tervben. Célunk, hogy egy olyan kormányt alkossunk, amely a Formula Student versenysorozatban egyedülálló, a világ a csodájára járhat. Ehhez Forma-1-es csapatok kormányairól lesünk el funkciókat.

Egy modern kormánykerék mindig magával vonja a felhasználói interakciót, amire valós időben kell reagálni. A rendszernek többféle felhasználói bevitelt kell támogatnia (elektronikai szempontból nyomógombok, forgókapcsolók; mechanikai szempontból forgatás, nyírás, toló-, ill. húzóerő). Ezen kívül fontos követelmény, hogy az autó paramétereit meg tudja jeleníteni, és esetleg lehetőséget teremtsen a beavatkozásra is.

A diplomaterv a teljes kormánykerék felépítését, illetve néhány implementációs részletet mutat be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.