Környezetbarát áramköri hordozók lebomlásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Munkám keretén belül biológiai úton lebomló, illetve lebontható áramköri hordozókat vizsgáltam, melyek létrehozása megújuló alapanyagokból történik, bomláskor pedig környezetre ártalmatlan alkotóelemekre esnek szét. Kutatásom fő célja klímakamrás mérések végzése volt, így a későbbiekben jobb rálátásom nyílik majd a környezetbarát hordozók fejlesztésével kapcsolatos lehetőségekre. Ezek alatt értem a gyártás legkedvezőbb technológiai megoldásait, a hordozók felhasználhatóságát, élettartamuk növelését, mechanikai,- és villamos tulajdonságaik javítását, használatból való kivonásuk célszerű módszereinek meghatározását.

A munka során megismerkedtem a tanszéken található HAST és THB klímakamrák működésével, jellemzőivel, melyeket részletesen ismertetek. Ezekben a klímakamrákban szélsőséges körülményeknek tettem ki a vizsgálati darabokat, majd mindegyikre külön-külön dokumentáltam a gyorsított élettartam vizsgálat hatását. Optikai mikroszkóppal végzett vizsgálatok alapján a degradációs jelenség lefolyását ismertettem.

A kutatás másik ága a termoanalitikára tért ki, itt főképp a TG és DSC mérésekkel kapcsolatos tudnivalókat részleteztem. A módszerek ismertetése után a TG és DSC vizsgálatok alapján nyert adatokból a bomlási folyamatok részletesebb leírását adtam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.