Környezeti paraméterek mérése vezeték nélküli szenzorhálózattal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomaterv keretében egy vezeték nélküli szenzorhálózat egy szenzorokkal felszerelt végeszközét készítettem el.

Megvizsgáltam a 802.15.4 szabványra épülő Zigbee és 6LowPAN vezeték nélküli technológiákat és azok lehetőségeit, valamint olyan technológiákat is tanulmányoztam, amelyek nem a 802.15.4-re épülnek, de szenzor hálózatokhoz fejlesztették ki őket. Ilyen szabványok például a WirelessHart vagy a Bluetooth 4.0.

Összegyűjtöttem a környezeti paramétereket, amiket könnyen és olcsón lehet mérni és beavatkozva módosítani, mint a hőmérséklet és a páratartalom. Ezekből meghatároztam azon paraméterek listáját, amiket a megtervezendő eszközzel mérni szeretnék.

Kiválasztottam paraméterek mérésére szolgáló szenzorokat és tanulmányoztam jellemzőiket. Fontos szempont volt a széles működési tartomány, a pontosság és az energiatakarékosság.

Elkészítettem a kapcsolási rajzot és a nyomtatott huzalozású lemez terveit, majd legyártattam az eszköz hordozó lemezét. A lemezre beültettem az alkatrészeket és teszteltem a működésüket.

Ezt követően elkészítettem a hardveren futó alkalmazást. A fejlesztéshez a Bitcloud szoftver stacket használtam, mert ingyenes, jól dokumentált és könnyen használható. A szoftver stack működését és lehetőségeit is ismertetem.

A megtervezett rendszer fogyasztását megmértem és a tapasztalatok alapján módosítottam a működtető szoftvert, hogy minél energiatakarékosabb legyen.

A megtervezett eszközből hármat készítettem és ezekkel vizsgáltam a hálózat működését. Az egész rendszert alaposan teszteltem különböző körülmények között, hogy megtudja mekkora a hatótávolsága, milyen pontosan lehet vele mérni a környezeti paraméterek változását.

A diplomaterv zárásaként értékeltem a megtervezett rendszert és megvizsgáltam a továbbfejlesztés lehetőségeit, szenzorok beépítését, illetve egy számítógépen futó rendszerező program lekészítését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.