Korszerű beltéri helymeghatározó technológiára építő mobil szolgáltatás kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kültéri helymeghatározás az autóba szerelhető GPS (Global Positioning System) rendszerek, majd az okostelefonok megjelenésével mára nagyon elterjedt lett. Minden okostelefonban már az alapvető szolgáltatások körébe tartozik a helymeghatározás, rengeteg alkalmazás és szakterület épít erre a technológiára. Lényeges kiemelni, hogy az átlagfelhasználók körében is mindennapivá vált ennek a használata, pl. munkából hazafelé jövet valamilyen valós közlekedési információkat szolgáltató alkalmazás, legyen az autós vagy tömegközlekedési.

Néhány éve komolyabb fejlődés indult meg a beltéri helymeghatározás területén is, melyben azóta több nagyvállalat is kipróbálta magát. Ez nem meglepő, hiszen régóta gondot jelent, hogy beltérben a GPS nem képes pontos helymeghatározást adni. A beltéri helymeghatározás jelenleg komoly piaci rést jelent az ipar több területén. A technológiának változatos felhasználási lehetőségei vannak, gondolok itt a sportra, munkára, szórakozásra vagy egy mindennapi bevásárlásra. Ezt a problémát sokféle módon próbálják megoldani a különböző cégek. A Quuppa nevű finn vállalat egy saját megoldást ad erre az esetre.

A diplomamunkám célja egy mobilkliens applikáció fejlesztése Android platformon, mely erre a technológiára építve, mint egy mintaalkalmazás mutatja be a különböző felhasználási eseteket.

Először a különböző fajta helymeghatározási lehetőségeket mutatom be, melyeket az egyes vállalatok dolgoztak ki megoldásként. Ezt követően kifejtem a megtervezett használati eseteket, majd ismertetem a kliensalkalmazás tervezésének lépéseit, illetve a megvalósítás érdekes mozzanatait. A diplomamunkám végén pedig a továbbfejlesztési lehetőségekről ejtek szót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.