Korszerű digitális távolsági védelem alkalmazása hallgatói mérésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Ha villamosenergia-rendszerről beszélünk, nem kerülhetjük meg az azt felügyelő védelmi eszközök témáját. Mindig ott vannak, és mindig is ott lesznek minden alállomáson, transzformátornál, villanymotornál, generátoroknál stb., hogy „csendes őrszemként” vigyázzanak a VER hibamentes működésére: hiba (legtöbb esetben zárlat) esetén a lehető leghamarább szüntessék meg a hibás állapotot és (ha van rá mód) állítsák helyre a rendszert.

A nagyfeszültségű hurkolt hálózatok távvezetékeinek túlnyomó részét impedancia mérés alapján működő távolsági védelmek védik a zárlati túláramok, így a túlterhelődés ellen. E berendezések képesek megállapítani a zárlat pontos helyét, típusát több oldali betáplálás esetén is (ami a hurkolt hálózat egyik alaptulajdonsága), és ennek megfelelően szelektíven kioldást adni egy vagy több fázisban a zárlat fajtájától függően.

A Protecta cég már több mint fél évszázada foglalkozik védelmi berendezések tervezésével, fejlesztésével, forgalmazásával. Most a Műegyetem rendelkezésére bocsátotta a legújabb termékét, az EuroProt+ digitális védelmi készüléket. Ez a mikroprocesszoros védelem többféle típusú védelmi feladatot ellátni képes, jelen esetben a DTVA, azaz a távolsági védelmi funkciójával ismerkedünk meg.

A mai oktatás egyik legfontosabb eleme, hogy a hallgatók az elméleti alapokon túl a gyakorlatban is megismerkedhessenek azokkal az eszközökkel, jelenségekkel, amelyekkel a későbbi munkájuk során találkozhatnak – vagy legalább ezeken keresztül közelebb kerüljenek a szakmájukhoz. Ennek egyik szükséges feltétele, hogy a rendelkezésre álló eszközök korszerűek legyenek, és az elavultak helyébe léphessenek.

A Diplomatervemben bemutatom a távolsági védelmek működését, a Protecta EuroProt+ termékcsaládot, illetve a régi/új hallgatói mérés eszközeit, összeállítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.