Korszerű digitális túláramvédelem alkalmazása hallgatói mérésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Ahogyan a mindennapi életünkben bármely szolgáltatás esetén egyre fontosabb a megbízhatóság, úgy van ez a villamos energia esetén is. A folyamatos, minőségi villamosenergia-ellátás egyik alapja a villamosenergia-rendszerre csendes őrszemként figyelő védelmi rendszer. Feladatuk, hogy a villamosenergia-rendszert érő hibákat a lehető leggyorsabban megszüntessék és (ha van rá lehetőség) a zavartalan működést helyreállítsák.

Magyarországon a középfeszültségű szabadveztéki hálózatok többnyire 20 kV-os sugaras hálózatként működnek. Az ilyen vezetékrendszer túláramvédelemmel vagy impedanciavédelemmel védhető. A berendezések feladata, hogy a gyűjtősínről leágazó szárnyvezetéken fellépő minden hiba esetén megbízhatóan, gyorsan és szelektíven működjenek. Ezen berendezések képesek a nagy áramú zárlatokra gyorsan reagálni, valamint a teljes szárnyvezeték legkisebb zárlati áramát is érzékelni.

A BME tanulóinak nagy szerencséje, hogy a több mint 50 éves védelmes tapasztalattal rendelkező Protecta Kft. segítséget nyújt, hogy megismerkedjenek a korszerű védelmekkel tanulmányaik során. Ennek keretében került a BME-hez az EuroProt+ digitális védelmi készülék. Ez a cég legújabb fejlesztésű védelme, mely rendelkezik a mai korszerű digitális védelmek minden előnyös tulajdonságával. Az EuroProt+ minden funkciójának megismerése túlmutat a feladatomon, jelen dolgozatom során a DTIVA, azaz túláramvédelmi funkció megismerése a cél.

A mai felgyorsult világban nagyon fontos az, hogy a hallgatok minél frissebb tudással rendelkezzenek az általuk tanult szakterületen. Ez természetesen az elméleti tudás mellett a gyakorlatban is nagyon fontos. A villamosenergia-rendszer védelmét már többségében a korszerű digitális védelmek látják le. Így ha versenyképes villamosmérnököket szeretnénk képezni nem megengedhető, hogy ismereteik az elavult eszközökre korlátozódjanak.

A Diplomatervemben bemutatom a túláramvédelmek működését, a Protecta EuroProt+ termékcsaládot, illetve a régi/új hallgatói mérés eszközeit, összeállítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.