Korszerű energiatárolási megoldások a gépjárművekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

A energiatárolók fejlesztése a gépjárműiparban folyamatosan igényként jelentkezik, hiszen az egyre korszerűbb járművekben egyre nagyobb teret hódít az elektronikus irányítás. Így a megnövekedett teljesítményigényt az energiamenedzsmentnek ki kell tudnia szolgálni, amelynek szerves része az akkumulátor is.

A 21. században rohamosan szigorodó környezeti előírások és gazdasági szempontok miatt a járműgyártó cégek egyre nagyobb intenzitással fejlesztik a tisztán villamos vagy hibrid hajtásláncot, hogy meg tudjanak felelni az új káros anyag kibocsátást szabályozó előírásoknak. Ezt a fejlesztési irányzatot az energiatárolóknak is követniük kell. Fejlettebb akkumulátorokkal a villamos hajtással megtehető távolság növekszik, így egyre versenyképesebbek lesznek a belső égésű autókkal szemben.

A szakdolgozat keretein belül a gépjárműiparban használt energiatárolók kerülnek összegzésre, bemutatásra, kitérve az előnyökre, illetve a hátrányokra. Az energiatárolók közül az akkumulátorokat alkalmazzák leggyakrabban, így a dolgozatomat is ezen témakör áttekintésére koncentráltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.