Korszerű infrastrukturális megoldások egy elosztott színházi kelléknyilvántartó rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A többrétegű, elosztott szoftverek fejlesztése nagymértékű fejlődésen ment át az utóbbi néhány évtizedben. A magas szintű, felügyelt programozási nyelvek és futtatókörnyezetek, az adatbáziselérést megkönnyítő ORM-technológiák, vagy az egységtesztelést elősegítő tervezési minták és keretrendszerek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy hatékonyan implementáljunk ilyen rendszereket, melyeknek architektúrája kulcskérdés a rendszer átláthatósága, bővíthetősége és későbbi karbantarthatósága szempontjából.

A feladat egy ilyen szoftver, egy színházi kelléknyilvántartó rendszer szoftveres alap infrastruktúrájának a megtervezése és kiépítése volt. A szoftver célja, hogy szervezett formában nyilvántartsa egy színház kellékkészletét, s biztosítsa az egyszerű és kényelmes hozzáférést és kölcsönzést a színházi munkatársak számára.

A rendszer tervezése során fontos cél volt a tiszta és jól átgondolt architektúra kialakítása, a későbbi minél hatékonyabb fejlesztés és átláthatóság érdekében. A szoftver elkészítése a .NET Framework által nyújtott szolgáltatások és technológiákkal történt, fontos volt ezek alapos tanulmányozása, az általuk nyújtott előnyök és hátrányok feltérképezése.

A diplomaterv bemutatja az elkészült nyilvántartó rendszer szerveroldali komponenseit, külön kitérve a felhasznált technológiák ismertetésére, illetve a megvalósítás során alkalmazott tervezési mintákra és architekturális megfontolásokra. A diplomaterv második része a felhőben futó, Windows Azure technológiával készült központi nyilvántartást mutatja be, ami összefogja a lokális nyilvántartásokat, aggregálja azok adatbázisait.

Az elkészült rendszer hatékonyan képes tárolni a színházi kellékeket leíró, a kellékek sokszínűsége miatt félstruktúrált adatokat, ezek között keresést, illetve különböző metaadatok kinyerését teszi lehetővé. A fejlesztés során alkalmazott tervezési minták és külső technológiák biztosították az egyes rétegek közötti laza csatolást, így lehetővé téve az elkészült rendszerelemek egységtesztelését. A központi nyilvántartás pedig összefogja az elosztottan működő lokális alkalmazásokat, kihasználva a cloud computing nyújtott előnyöket, mint a skálázhatóság vagy a könnyű karbantarthatóság.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.