Korszerű ipari automatizálási megoldások gyárépítések területén

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy vállalat csak akkor tud a versenytársai elé kerülni, ha új ötletekkel és jobb megoldásokkal tud előállni, és ezeket minél hamarabb produkálni tudja. A gyártó üzemekben a termék piacra kerüléséig eltelt idő csökkenthető a fejlesztés felgyorsításával, valamint a könnyű és gyors átalakítások lehetőségének biztosításával. Az automatizálást gyártók és a termelő vállalatok is kidolgoztak fejlesztői csomagokat és szabványokat amikkel ezek a célok elérhetőek. Jelen diplomamunka több ilyen szabványt is bemutat, illetve ismerteti az általuk képviselt, technológia alapú automatizálási szemléletet.

Ismertetek egy Rockwell Automation által fejlesztett csomagot, ami integrált megoldást nyújt az automatizálás különböző szintjeinek egységesítésére. A vezérlés és a vizualizáció programozását függvény- és objektumkönyvtárral támogatja, aminek a fejlesztését és dokumentálását teljes egészében a Rockwell végzi, ezáltal az automatizálási rendszert fejlesztők az adott projetre koncentrálhatnak.

Egy Siemens alapokon nyugvó vevői szabványt is bemutatok, aminek a célja a vevő gyárai közötti egység és átjárhatóság, ezáltal a költséghatékonyság megteremtése. Az alkalmazható készülékek meghatározása mellett ez is függvénykönyvtárral segíti a fejlesztést. Amennyiben a vevő elegendő erőforrást fordít a karbantartására és fejlesztésére, megéri az alkalmazása.

Eddigi szakmai feladataim során fejlesztettem már gyártóüzem automatizálását külső szabványok alkalmazása nélkül. Jelen feladatom egy autóipari gyártósor egy szakaszának az automatizálása, ahol meg kell felelni a magas minőségi és megbízhatósági követelményeknek, a szűk határidőknek. Mindezt oly módon, hogy egy általam korábban külföldön megismert vevői szabvány szerint fejlesztek, és egyedi, a szabványban nem meghatározott funkciókat programozok és integrálok a rendszerbe. A programozás után a rendszer üzembe helyezése és a gyártás elindítása során szerzett tapasztalataimat írom le.

Összegzésként megállapítom, hogy bár a fejlesztő cégek számára néha többletenergiát igényel a vevői szabványnak való megfelelés, illetve korlátozást jelent az adott gyártók melletti elkötelezettség, az említett szabványok alkalmazásával a tervezési, fejlesztési és üzembe helyezési idő csökkenthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.