Korszerű logisztikai menedzsment alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Prekopcsák Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hagyományos futárszolgálatok belső működése klasszikus minta szerint történik. A bejövő hívásokat a diszpécser fogadja és rögzíti, majd telefonon keresztül irányítja a futárokat a csomagfelvételi és a leadási állomások között. Az útvonalak optimalizálása, a futárok irányítása és az ezekhez kapcsolódó adminisztráció elvégzése informatikai támogatás nélkül nagyfokú odafigyelést kíván.

Az okostelefonok mindenki számára elérhetővé és népszerűvé válásával párhuzamosan a fejlett nyomkövető technológiák is elterjedtek, a helymeghatározás az eszközök alapvető funkciója lett. Az így gyűjtött információk megfelelő felhasználása minden esetben hatékony tényező a munkafolyamatok optimalizálásában.

Jelen dolgozat célja egy olyan diszpécser-irányító alkalmazás modellezése és elkészítése, amely egyszerűbbé teszi a mindennapi munkavégzést úgy, hogy a modern technológiák segítségével új eszközöket tesz elérhetővé a munkát végző emberek számára. Fontos egy olyan, skálázható platform létrehozása, amely rugalmasan tesz lehetővé belső módosításokat az egyes felhasználók különböző igényei alapján.

A fenti célok eléréséhez megterveztem és felépítettem egy kliens-szerver architektúrájú központi irányítórendszert. Az alkalmazás olyan, frissen született technológiákat használ, mint a NoSQL alapú MongoDB adattárolás, illetve a szerveroldali JavaScript futtatást lehetővé tevő Node.js. A felhasználói felületek a multiplatform szemléletnek megfelelően szintén univerzális webes eszközökkel lettek kialakítva (pl. jQuery Mobile). Ezek segítségével a kliens-alkalmazás egymástól eltérő platformokon (Android, Firefox OS, iOS) is módosítások nélkül használható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.