Korszerű útválasztási architektúrák implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az utóbbi évtizedekben óriási változásokon ment át a világháló felhasználásának módja. Ma a felhasználók az élet szinte minden területén használják az internetet. Mivel a felhasznált eszközök száma igen gyorsan növekszik, és az emberek igényei is folyamatosan változnak, ezért állandó fejlesztésekre van szükség.

Az állandó változásnak köszönhetően az internet működésének alapjául szolgáló struktúráknak és eljárásoknak olyan új problémákkal kell megküzdeniük, melyekre tervezésükkor még nem gondoltak. Éppen ezért szükség van újszerű eljárások implementálására, hogy valós körülmények között is tesztelhetők legyenek.

Szakdolgozatomban azt a problémát járom körül, hogy a szimulációk után milyen lehetőségek vannak arra, hogy az újonnan kigondolt eljárásokat implementáljuk, és realisztikus helyzetekben kipróbáljuk.

A félév során útválasztási architektúrák implementálási lépéseivel ismerkedtem meg. A szakdolgozatom három fő részre bontható. Először megismerkedtem az implementálási feladatokra alkalmas platformokkal, majd közülük egyet kiválasztva elvégeztem egy egyszerű útválasztó eljárás implementációját, végül a megvalósított alkalmazást teszteltem.

Az implementációs platformok közül egy új technológiát, az OpenFlow [1] szabványt, illetve a NOX OpenFlow kontrollert [2] találtam a legalkalmasabbnak, ezért is választottam implementációs környezetnek a feladatomhoz. Még kutatási fázisban lévő platform, mely szabványos keretek között gyors, és könnyű megvalósítási lehetőséget nyújt a felhasználók számára. Valójában az első igazán komoly lépésnek számít a programozható hálózatok felé, és egyre több gyártó támogatja.

Tesztelésre egy virtuális hálózat létrehozására alkalmas környezetet használtam, így nem volt szükségem valós hardverelemek beszerzésére, csupán a saját laptopom segítségével ellenőrizni tudtam, hogy pontosan hogyan működik az eljárásom igazi hálózatokon. Dolgozatom záró részében kifejtem a munkám során szerzett tapasztalataimat a megismert rendszerekkel kapcsolatban, és további fejlesztési lehetőségeket helyezek kilátásba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.