Korszerű webes keretrendszer fejlesztése PHP5 alatt

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A webes alkalmazások fejlődésével és népszerűségük rohamos növekedésével együtt a programozókkal szemben támasztott elvárások is egyre nagyobbak lettek, ezek teljesítése pedig sok esetben már csak alkalmazásfejlesztési keretrendszerek használata mellett lehetséges.

A diplomaterv célja PHP nyelven egy olyan keretrendszer tervezése és prototípusának megvalósítása, ami alkalmas kis és közepes méretű webes alkalmazások fejlesztésére, könnyen és gyorsan használható, tanulható, bővíthető, valamint gyors futási sebességet és biztonságos működést kínál. A piacon megtalálható keretrendszerek szinte kivétel nélkül alkalmasak webes fejlesztésre, számtalan jó ötletet és megoldást tartalmaznak, azonban nem teljesítik a diplomaterv célkitűzéseit: túlságosan egyszerűek vagy bonyolultak, a legfontosabb funkciókat pedig nem valósítják meg kellő hatékonysággal. Így mindenképpen indokolt egy új keretrendszer fejlesztése.

A tervezés és fejlesztés eredményeképpen egy olyan keretrendszer készült el, ami maradéktalanul teljesíti a kezdeti célkitűzéseket, könnyen átlátható és érthető működése pedig lehetővé teszi, hogy a közvetlen felhasználáson túl akár egyedi keretrendszerek fejlesztéséhez is felhasználható legyen.

A diplomaterv bemutatja, hogy általában mire használható és hogyan épül fel egy keretrendszer, ismerteti a PHP programozási nyelv előnyeit, értelmezi a feladatkiírást, pontosítja a célokat, megvizsgálja a piacon megtalálható keretrendszereket, valamint a fejlesztés indokoltságát is. A felhasznált tervezési minták ismertetését követően lépésről lépésre haladva, mintapéldákon keresztül mutatja be a keretrendszer legfontosabb részeinek a kialakítását és működését. A diplomaterv kitér a hibakezelés fontosságára is, részletesen foglalkozik a hibakezelő rendszerrel. A kódkönyvtár és legfontosabb osztályainak a bemutatása után értékeli a megvalósított keretrendszert, végül pedig áttekinti a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.