Koszorúérsztentek oldalági tágításának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Károly Dóra
Anyagtudomány és Technológia Tanszék

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezetik a halálozási statisztikákat, Magyarországon is a lakosság több, mint 50%-át érintik. A szív- és érrendszeri betegségek közül is a koszorúérbetegségek a leggyakoribbak. A betegség során az erek falában úgynevezett plakk alakul ki, amely egy zsíros, meszes lerakódás. Ez elzárhatja, illetve szűkítheti a vér áramlásának útját, amely hosszútávon szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez vezethet.

Ezen betegségek egyik legelterjedtebb kezelési módszere a sztentbeültetés. Maga a sztent egy rövid, fémből készült csőszerű háló, amelyet a kezelni kívánt érszakaszba juttatnak katéter segítségével, ott a katéteren lévő ballont indeflátorral felfújják, így a sztent a plakkot összenyomja, és megtámasztja az érfalat. Ezáltal a vér áramlásának útja újból szabaddá válik. Speciális esetben érelágazáshoz (bifurkációhoz) kell beültetni az eszközöket.A bifurkáció lényegében a fő érág kettéágazását jelenti két mellékérágra, lézióról akkor beszélhetünk, ha legalább az egyik ágban található szűkület, közel az elágazáshoz.

Bifurkációs sztentelés esetén az orvosoknak vagy dedikált bifurkációs sztenteket vagy sima, egyenesági sztenteket kell használniuk különböző speciális tágítási technikákkal. Az orvosok számára a bifurkációs léziók kezelése kihívást jelent, mégis kevés műszaki szakirodalom foglalkozik ezzel a problémával.

Jelen dolgozatban vizsgálom a sztentek több funkcionális tulajdonságaát, mint például profilátmérő, tágulási rövidülés, radiális visszarugózás stb., ezen belül pedig az oldalágielérés előrejelzése és az oldalági tágítás vizsgálata a legfőbb feladatom. Az oldalágelérés lehetőségét a sztentmintázat alapján mértem. A tágításhoz pedig szükségem volt egy megfelelő érmodellre. Ezzel jól modellezhetjük az anatómiai viszonyokat és az oldalági tágítás könnyítése mellett akár oktatási eszközként is segítség lehet az orvosoknak. Az irodalomban talált modellek összehasonlítása után 3D tervezőprogrammal készítettem egy érmodellt, amelyben vizsgálni tudjuk a sztent tágítása során bekövetkezett változásokat, deformációkat.A modellt additív technológia segítségével legyártattam és ebben vizsgálatam az oldalági tágítás menetét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.