Koszorúérsztent-rendszerek funkcionális tulajdonságainak vizsgálati módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szlávecz Ákos
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szívünk egy izmos pumpához hasonlítható, amely percenként hatvan-nyolcvanszor összehúzódva tartja fenn a vérkeringést. Ez az élet folyamán közel 2,5 milliárd összehúzódást jelent. E rendkívül nagy szám felfogása sem könnyű, de ami lényegesebb, hogy ez a folyamat szünet nélkül teljesítendő, a szív leállása nagyon rövid időn belül halálhoz vezethet. A szív folyamatos összehúzódása a koszorúerek folyamatos igénybevételét is jelenti egyben, ezért fontos azok akadálytalan működőképességének fenntartása.

Európában a halálesetek leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségekre vezethetők vissza. A betegség során a vérerek belső falán kialakul az úgynevezett plakk, amely egy zsíros, meszes lerakódás. Az ezáltal kialakult szűkület elzárja a vér szabad útját, amely koszorúerek esetén hosszútávon szívizominfarktust okozhat. A sztent vagy értágítóbetét egy olyan általában fémcsőből kivágott biokompatibilis háló, amely a szűkült érszakaszba helyezve összenyomja a plakkot, így kitágítja és megtámasztja az eret.

A sztentek funkcionális tulajdonságai a bevezetés, a feltágítás és az implantáció utáni hosszútávú hatékonyság szempontjából fontos műszaki paraméterek. Az orvosoknak többek közt a koszorúerek állapotától, a szűkület helyétől és görbületétől függően kell dönteniük arról, hogy milyen sztentet választanak a kezeléshez. A sztentek funkcionális tulajdonságainak mérése és számszerűsítése után az orvosok az eredmények birtokában könnyebben és célzottan tudják kiválasztani az adott körülményekhez egyénre szabottan megfelelő sztentet. Célom ezeknek a tulajdonságoknak a vizsgálata, kiértékelése és összevetése, majd a vizsgálatok mérési útmutatóinak leírása.

Munkám során több különböző fémötvözetből készült koszorúérsztentet vizsgáltam. A mérések tárgyai funkcionális sztenttulajdonságok (pl.: bordaszélesség, tágulási rövidülés, fémmel fedett felület), amelyek az értágítóbetétre önmagában; és funkcionális sztentrendszer tulajdonságok (pl.: profilátmérő, hajlékonyság, túlnyúlás), amelyek a ballonkatéter és a rászerelt sztent együttes viselkedésére vonatkoznak. Minden mérés megfelel az MSZ EN ISO 25539-2 szabvány ajánlásainak.

A munkám során gyűjtött tapasztalatok és eredmények alapul szolgálhatnak további kutatások elvégzéséhez. A koszorúérsztentek bármely, érre ható tulajdonságának vizsgálata a gyakorlatban is felhasználható eredményekkel szolgálhat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.