Kotlin nyelvű webes keretrendszer fejlesztése JavaScript környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Kotlin nyelv több mint másfél éve elérte első stabil verzióját, és a Java virtuális gépen való használata ma már széleskörűen elterjedt. Népszerűsége folyamatosan növekszik az Android közösségben, és már a Google is a platform egyik hivatalosan támogatott nyelvévé tette. A mögötte álló JetBrains azonban nagyobb célokkal rendelkezik, mint a Java lecserélése a JVM-en, és egy igazi multiplatform nyelvet kívánnak alkotni.

Szakdolgozatom a nyelv egyik kevésbé népszerű, de már hivatalosan is stabil célplatformjának használhatóságát méri fel, a JavaScriptre való fordítást. Először áttekinést ad a jelenleg elérhető Kotlin nyelvvel webfejlesztésre használható könyvtárakról és keretrendszereről, majd bemutatja egy Kotlin nyelvű és JavaScript környezetben futó, webfejlesztésre szolgáló keretrendszer tervezését és implementációját, illetve egy erre épülő példaalkalmazás elkészítését is. Ezen feladatok elvégzése közben a Kotlin nyelv ezen környezetben való értékelését az interoperabilitás, a fejlesztői eszköztámogatás, és az automatizált tesztelési lehetőségek felmérésével teszem meg.

A dolgozat az elkészített keretrendszer dokumentációjaként is szolgál: ismerteti a keretrendszer felépítését, függőségkezelését, főbb implementációs részleteit, az általa nyújtott szolgáltatásokat és funkciókat, valamint a felhasználásának legfontosabb lépéseit. Ezen kívül egy, a keretrendszer által felhasznált, eredetileg JVM alapú függőséginjektálási könyvtár JavaScript környezetbe való átírását és publikálását is bemutatja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.