Kottaszerkesztő alkalmazás Windows 8 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítástechnika fejlődésével és a mindennapi élettel történő összeszövődésével a zenei kottaszerkesztés a szövegszerkesztéshez hasonlóan átalakult, megjelentek a kottaírásra alkalmas számítógépes szoftverek, ám ezek száma alacsonyabb, palettájuk kevésbé sokszínű, mint a hagyományos dokumentumszerkesztőké, hiszen szűkebb réteg használja őket.

Léteznek drága, komplex, rengeteg funkciót kínáló megoldások, illetve egyszerűbb, olcsó vagy ingyenes programok. Az viszont szinte mindre igaz, hogy mivel a kottaszerkesztés meglehetősen összetett és speciális terület, a kezelésük nem triviális, legjobb esetben is meg kell szokni őket. Erre azonban nem feltétlenül van szükség: néhány zenei gondolat lejegyzéséhez nincs szükség mindentudó szoftverre, mint ahogy a pár soros emlékeztetők feljegyzéséhez sem a legösszetettebb irodai programcsomagot használjuk.

A könnyű, intuitív kezeléshez kiválóak az egyre nagyobb teret kapó érintőképernyős eszközök, ezek közül is különösen a méretesebb kijelzővel rendelkező tabletek: az érintés alapú bevitel közelebb áll a kézzel történő kottaíráshoz – a billentyűzetet nyilvánvalóan a hagyományos íráshoz alakították ki.

A Windows 8 platform lehetővé teszi mind az érintőképernyős, mind a hagyományos beviteli eszközök használatát.

A feladatom egy kottaszerkesztő Windows Store alkalmazás készítése volt, amely segítségével hatékonyan, gyorsan, élményszerűen lehet egyszerű kottákat létrehozni. Célom az volt, hogy a használatához ne legyen szükség különleges parancsokat, formátumokat megismerni, egér vagy érintés segítségével, a kézzel történő kottaírás során megszokott ötvonalas környezetben lehessen a hangokat és egyéb jeleket elhelyezni. Az élményhez hozzátartozik továbbá, hogy az elkészített hangsorozatokat rögtön le is lehessen játszani, illetve el lehessen menteni későbbi szerkesztéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.