Követelmény- és üzleti elemzés szoftverfejlesztési projektekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési projektek kezdeti szakaszában a legfontosabb feladat a megrendelő által megfogalmazott üzleti igények pontos meghatározása és dokumentálása. Az informatikai projektek változatossága miatt kiemelt szerepe van az üzleti igények folyamatos nyomonkövetésének és rendszerezésének.

Az igényekből származó követelmények kezelése végigkíséri a projekt teljes életciklusát. A bekövetkező változások hatással vannak a készítendő rendszer működésére. A változtatások költsége a projekt előrehaladásával egyre nagyobb ütemben növekszik, emiatt a követelményekben történő módosítások megfelelő kezelése elsődleges feladat.

A dolgozat témája a szoftverfejlesztési projekteknél használt, meglévő követelményelemzési módszerek és a kapcsolódó üzleti tevékenységek összegyűjtése, ismertetése. Ezek jellemzése és részletezése alapján a feladat egy új folyamat létrehozása, amely a meglévő módszerek erősségeinek felhasználásával egy hatékony és jól használható eszközt biztosít az üzleti elemzés támogatására. Az új módszer általános szabályokkal határozza meg a követendő lépéseket, szem előtt tartva a projektek sokszínűségét.

A feladathoz tartozik egy szoftver elkészítése is, melynek célja az új, továbbfejlesztett támogató folyamat megvalósítása, működésének automatizálása. Ezzel az impelentációval bemutatásra kerül a létrehozott módszer használhatósága. A szoftver már a továbbfejlesztett folyamat lépéseinek követésével, alkalmazásával készül. Ezáltal egy példaként bizonyítja a módszer alkalmazhatóságát is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.