Követelménykezelő rendszerek egységes inkrementális integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Búr Márton
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egy szoftverfejlesztési folyamat első lépésében történik a követelmények összegyűjtése. Ennek során két különböző tábort lehet megkülönböztetni, akik összeállítják a követelményeket és akik ezt meghatározzák.

A biztonságkritikus rendszerek szempontjából kiemelten fontosak a követelmények, mivel ezeknek a rendszereknek szigorú tanúsítványozási szabályoknak kell megfelelniük. A számtalan szabályozás következtében ezekhez a rendszerekhez százezres nagyságrendű követelmény tartozhat.

A jelentős mennyiségű követelmény tárolására a vállalatok több eltérő követelménykezelő rendszert használhatnak azok különböző tulajdonságaik miatt. A különböző eszközökben tárolt követelmények hatékony vizsgálatához szükség van egy közös követelmény-modellre és annak tárolására, valamint az érdekelt felek részére gyors szinkronizációra, melynek segítségével egységes és friss képet láthatnak a követelményekről.

Szakdolgozatomban bemutatok két elterjedt követelménykezelő rendszert, valamint egy integrációs, bővíthető eszközt, amely egy közös követelmény-modellben tárolja a követelményeket, valamint inkrementálisan frissíti azt. Végül mérésekkel értékelem az elkészített eszköz használhatóságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.