Közcélú villamos hálózat tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

A villamos hálózattervezés elengedhetetlen részét képezi a villamos energetikának. A megtervezett és megépített hálózatok minősége, megbízhatósága egyik alapvető meghatározója a villamosenergia-szolgáltatás minőségének, a fogyasztói igények magas szintű kiszolgálásának.

A szakdolgozatomban ismertettem a villamos hálózattervezés folyamatának minden lépését általánosságban. A legfontosabb kapcsolódó szabványokat, típusterveket, jogszabályokat összegyűjtöttem, bemutattam a leggyakrabban használt transzformátorállomás típusokat, és azok műszaki kialakításait, továbbá kidolgoztam két lehetséges műszaki megoldást.

A tervezés lépései egy kisteleki transzformátorkörzet átépítési munkája során kerültek bemutatásra, melyben az EDF DÉMÁSZ Prímavill Kft.-nél eltöltött nyári szakmai gyakorlatom alatt vettem részt. Ez magában foglalja a helyszín felmérését, társközművekkel való egyeztetést, a helyszínrajz megrajzolását és a műszaki tartalom kidolgozását. Utóbbi tartalmazza a tervezett hálózat és az oszlopok méretezését, valamint a vezetékbelógás számítását. Az utolsó fejezetben bemutattam néhány speciális, viszonylag ritkán előforduló tervezési munkát.

Összességében a kitűzött feladatok megoldását sikerült teljesítenem, a problémák megszűntek a transzformátorkörzetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.