Közelítő hibajelző kódolás vezetéknélküli átvitelben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban, a digitális kommunikáció terjedésével a vezetéknélküli átvitel is rohamosan teret hódít. A rádiófrekvenciás csatorna azonban nagyságrendekkel több zajjal és hibával terhelt mint vezetékes társai, a jelenlegi kommunikációs protokollok pedig az alkalmazások igényeitől függetlenül hibamentes átvitelt írnak elő. Multimédiás tartalom esetén például képesek lennénk néhány hiba ellenére is közel helyesen visszaállítani az eredeti tartalmat, ezzel takarékoskodva az erőforrásokkal.

Erre nyújthat megoldást a közelítő hibajelzés, mely nem csupán a hibák jelenlétét, hanem közelítő számukat is megadja. Így az alkalmazás igényei szerint történhet a hibás csomagok megtartása. Ez kevesebb elveszített csomagot és jobb felhasználói élményt jelent, miközben a hálózatot is kevésbé terheli.

A szakdolgozatban áttekintem a hagyományos hibajelző és hibajavító kódok irodalmát, és összehasonlítom őket a közelítő hibajelzéssel. A feladat részeként egy ilyen algoritmust sikeresen implementáltam egy OpenWrt alapú vezetéknélküli hozzáférési ponton, és egy mérőkörnyezet kialakításával, vizsgálatokat végeztem a kód optimális beállításait illetően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.