Középfeszültségű elosztóhálózatra csatlakozó kiserőművek hatása a feszültség- és veszteség viszonyokra Neplan hálózatmodellen

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A dolgozatomban, a Párizsi Klímaegyezmény Európai Parlament általi ratifikálása után az energetikai szektorban egyre növekvő szerepű megújuló alapú elosztott energiatermelésnek, azon belül is az 50 kVA – 50 MVA teljesítmény tartományba eső kiserőműveknek a villamosenergia-hálózatra gyakorolt hatásait elemzem. A vizsgálatokat a piacvezető Neplan hálózatszimulációs szoftver villamos tervező moduljával végzem el.

Először az időben jelentősen változó termelésű és fogyasztású villamosenergia-piaci szereplők profilos leképezésének módját mutatom be a program egyéb lehetőségeinek, funkcióinak, felépítésének összefoglalása mellett.

Ezután két különböző hálózati konfiguráció esetére: a) egy fogyasztói transzformátorról ellátott középfeszültségű sugaras hálózaton és b) egy nagyfeszültségű erőművi alállomás közelében csatlakoztatott fotovoltaikus kiserőmű feszültség és teljesítményviszonyokra kifejtett hatásait elemeztem. A modell felépítésének, elemeinek fontosabb paramétereit is bemutatom a dolgozatban.

A kidolgozott számítógépi modelleken teljesítményáramlási, azaz Load flow szimulációkat és rövidzárlati, azaz Short circuit számításokat végeztem, az eredményeket kézi számítással is ellenőriztem, majd ezután a tervezéskor használatos méretezési alapelveket is bemutatom.

A dolgozat záró részében a jelenleg elérhető PV technológiák prezentálása után az ipari méretű PV erőművek és invertereik normál és üzemzavari (zárlatos) állapotban jellemző viselkedése kerül bemutatásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.