Középfeszültségű fogyasztói elosztóberendezés tervezési megfontolásai

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia gazdaságos szállítása nagyobb feszültségszintek alkalmazását követeli meg. Ez speciális kapcsolóeszközök alkalmazását indokolja, hiszen a keletkező villamos ívet a lehető leghamarabb ki kell oltani. Nagyobb fogyasztók, mint a gyárak, ipari létesítmények, vagy akár egy bevásárlóközpont gyakran rendelkeznek középfeszültségű betáplálási ponttal. Manapság a legtöbb megvalósítás esetében nem lehetséges kültéri kapcsolóberendezések telepítése helyhiány miatt. A kisebb helyfelhasználás igénye az elosztó központokat is érinti. A problémára kínál korszerű megoldást a tokozott kapcsolóberendezések alkalmazása, melyek kis méretük mellett biztonságos működést garantálnak.

A kapcsolóberendezés típus cellákból épül fel, cellákként jól elkülöníthető feladattal. A berendezésnek meg kell felelnie megannyi elvárásnak. Néhányat ezek közül említve: biztosítania kell mérési lehetőséget, távvezérelhetőséget, a készülékek állapotának lekérdezhetőségét, valamint védelmi mechanizmust. Mindezt természetesen üzembiztos működés mellett.

A szakdolgozatomban egy kapcsolóberendezés megtervezésének lépéseit veszem sorra. A felmerülő igényeknek megfelelően megvizsgálom a lehetőségeket, majd több szempontot figyelembe véve ajánlást teszek a megvalósításra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.