Középfeszültségű hálózathoz csatlakozó kiserőmű villamos csatlakozási terveinek ismertetése és a szükséges hálózatszámítások lefolytatása

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A környezetvédelem napjaink egyik legjelentősebb problémájává vált. Ennek következtében egyre elterjedtebbek a megújuló primer energiaforrást használó 0,5-50 MW-os kiserőművek. A dolgozatom célja ezen kiserőművek hálózati csatlakozásának részletes ismertetése.

Bemutatom a csatlakozás előkészítésének a folyamatát, részletesen beszámolok a hálózati engedélyesek által megkövetelt műszaki feltételekről. Röviden ismertetem a hálózatszimuláló programokat, valamint részletesebben is bemutatom a piacon kapható szoftverek közül az egyik legnépszerűbbet, a PowerWorld szoftvercsomagot.

A hálózati csatlakozás feltételeit egy középfeszültségre csatlakozó 3 MVA-es biogáz üzem esetére vizsgálom meg. A feszültségprofil, valamint a zárlati állapotok számítását kézzel, és a PowerWorld hálózatszimuláló program segítségével felépített modellen végzett szimulációkkal is elvégzem.

Az utolsó fejezetben az elvégzett hálózati számítások eredményei alapján a csatlakozás néhány elemének kiválasztásához szükséges paramétereket ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.