Középfeszültségű hálózatokon feszültség alatti munkavégzéshez szükséges különleges üzemviteli állapot idejének felülvizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

A feszültség alatti munkavégzés Magyarországon egy több évtizede kifejlesztett és azóta formálódó technológia. Jelenleg az áramszolgáltató vállalatok és az Ovit Zrt. alkalmazza előre megtervezett szerelési munkákra. A villamos energia szolgáltatásával szemben támasztott egyre szigorodó követelmények miatt, elengedhetetlen a fogyasztók szünetmentes ellátásához. A technológia biztonságos alkalmazása szükségessé tette a különleges üzemviteli állapot (KÜÁ) bevezetését a hálózatokon végzett munkák idejére. Így azonban a beavatkozások alatt az energiaellátás folyamatossága ugyan nem szűnik meg, de veszélybe kerül.

A szakdolgozatomban a középfeszültségű hálózatokon végezhető beavatkozások részletes tanulmányozásával keresek lehetőségeket a KÜÁ elhagyására, a munkavégzés biztonságának változatlansága mellett. Vizsgálataim kiterjednek a hálózatokon megjelenő rendellenes állapotoknak a beavatkozó személyekre gyakorolt hatásaira is. Kutatásaim alapján az utolsó fejezetben próbálok a KÜÁ idejének módosítására javaslatokat tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.