Középfeszültségű kábelhálózatok élettartam menedzsmentje

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Diplomatervemben a villamosenergia szolgáltatás szempontjából nagy jelentőséggel bíró, középfeszültségű kábelhálózatok élettartam menedzsmentjével foglalkozom. A témakör fontosságát könnyen felmérhetjük, ha belegondolunk, mekkora károkat okozhat a szolgáltatóknak és a fogyasztóknak egyaránt egy rosszul karbantartott kábelvonal meghibásodása.

Dolgozatomban elsőként a különböző típusú szigetelésekkel ellátott középfeszültségű kábelek tulajdonságait vizsgálom irodalomkutatás jelleggel, majd az ezek diagnosztizálására alkalmazható diagnosztikai eljárásokat ismertetem.

Diplomatervem 3. fejezete a kábelhálózatok üzemeltetésének gazdasági kérdéseivel foglalkozik részletesebben. A 3.1 fejezetben azt vizsgálom, hogy financiális szempontból megéri-e a kábelek diagnosztikájára költeni, majd a 3.2 fejezetben ismertetek egy általam, MATLAB környezetben megvalósított döntéstámogató rendszert.

Ezt követően a 4. fejezetben, a gyakorlatban már létező, bevált döntéstámogató rendszereket hasonlítok össze egymással, illetve az általam megvalósított modellel.

Dolgozatom 5. fejezetében azokra az esetekre adok megoldási javaslatot, amelyekben a döntéstámogató rendszer bemeneti adatai között hibás adatok szerepelnek, vagy esetleg nem áll rendelkezésünkre a megfelelő adat a kábel valamely tulajdonságáról. Természetesen ezekben az esetekben is össze kell tudnunk állítani a karbantartási stratégiát.

Diplomatervem 6., egyben utolsó fejezetében a középfeszültségű kábelhálózatok élettartam menedzsmentjével kapcsolatos következtetéseim találhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.