Középfeszültségű túlfeszültség korlátozó diagnosztika

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-átviteli rendszer biztonságos működésének egyik alapvető feltétele a légköri, és egyéb forrásokból eredő túlfeszültségek elleni védelmi rendszer megfelelő működése.

1970-es, 80-as években a rendszer hirtelen bővülése miatt a legtöbb védelmi berendezés azonos időben került telepítésre, melynek következménye, hogy a várható élettartamuk vége is azonos időre tehető. A jelenlegi hálózat biztonságos, stabil működése nem garantált, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a hálózaton alkalmazott túlfeszültség korlátozók diagnosztikájára.

Diplomatervemben részletesebb kifejtés során bemutatom a túlfeszültség védelem szükségességét valamint azok típusait.

Ezen belül részletesen tárgyalom a ZnO-os levezetők működési tulajdonságait és a kiértékelt mérési eredményeknek a hátterét. Kifejtem a ZnO pogácsák nemlineáris ellenállásként való működésének elméleti hátterét is.

Mutatok példát a gyorsított öregedési vizsgálatok bemutatására különböző környezeti körülmények mellett.

Bemutatom a kapacitív és rezisztív szivárgási áramot a fém oxidos korlátozó berendezéseken. A kapacitív áram kompenzálására több módszer is létezik. Ezen kívül lehetőség van a szivárgási áram harmadik felharmónikusának, illetve a teljesítményveszteség közvetlen meghatározására.

Elméleti áttekintés után bemutatom a veszteségi teljesítmény egy lehetséges mérési elrendezését.

Több túlfeszültség korlátozón végzett diagnosztikai eredményt hasonlítok össze és mutatom meg azok kiértékelt eredményeit.

Az infra kamerával végzett vizsgálatok egyértelműen rámutatnak a korlátozó berendezés hibás részeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.