Középtávú nyomkövető rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt néhány évben a globális helymeghatározás széles körű elterjedésének lehettünk szemtanúi. Az erre a technológiára épülő alkalmazások, a jármű navigációtól kezdve, egészen a különféle helyfüggő szolgáltatásokig, a mindennapjaink részévé váltak. Ezek közül egy kiemelkedően fontos alkalmazási területet képvisel a nyomkövetés. Megjelenése tette lehetővé a fejlett vagyonvédelmi eszközök és a flottakövető rendszerek kifejlesztését.

A flottakövetés hamar a logisztika egyik elengedhetetlen eszközévé vált, ezért nem meglepő, hogy napjainkban számos ilyen célra készült eszköz érhető el. Ezzel szemben, az olyan rendszerek, melyek tervezésekor a kisebb objektumok nyomkövetésének biztosítása volt az elsődleges célkitűzés, hiányt képviselnek a piacon. A járművek nyomkövetésére kifejlesztett eszközök tervezése során feltehetőleg nem a méret- és súlyminimalizálás az elsődleges szempont, ezért ezek a megoldások alkalmatlanok ilyen célú felhasználásra.

A szakdolgozatomban egy kompakt nyomkövető rendszer megtervezésének és kivitelezésének lépéseit mutatom be. A választott koncepció egyik legnagyobb előnye, hogy a mobilitás nem csak az adó oldali egységnél, hanem a feldolgozás helyén, a felhasználói oldalon is biztosított. A kommunikációs periféria helyes megválasztása emellett azt tette lehetővé, hogy a többi nyomkövető rendszerrel szemben, ez a rendszer nem vesz igénybe távközlési szolgáltatást, így nincs állandó üzemeltetési költsége.

Mozgó objektum helyzetének leghatékonyabb megjelenítési formáját a térképes ábrázolás jelenti. A nyomkövető rendszer számára ezért elkészítettem egy okostelefon platformon megvalósított, térképes vizualizációs szoftvert, melynek implementációját szintén bemutatom a dolgozatomban. A program felruházza a rendszer mobil vevőegységét azzal a képességgel, hogy egy multimédiás eszköz segítségével, Bluetooth kommunikációs csatorna használatán keresztül, a megfigyelt objektumok helyzetét valós időben a terepen, térképen is megjeleníthetjük.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.