Középület épületgépészeti vezérlésének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Épületgépészet nélkül létrehozni egy létesítményt már elképzelhetetlenné vált, mivel számos olyan feladatot lát el, amelyek a civilizált társadalomban nélkülözhetetlenek. Ilyen feladat például a létesítmények nagyszámú ember-befogadóképességéből fakadó probléma, a mesterséges szellőztetés feladata. Épületgépészettel biztosítanunk kell a létesítményben tartózkodók számára a komfortérzetet, a megfelelő minőségű és hőmérsékletű levegőt, az ivóvizet és a szennyvíz elvezetését.

Az általam kidolgozott diplomamunka téma egy középület épületgépészeti vezérlésének megtervezése, melyet külsős cégnél kellett megvalósítanom egy valós projekt keretein belül.

A vezérlések kapcsolószekrények alkalmazásával vannak megoldva, melyek számát és telepítési helyét az épületgépészeti rendszerek funkciója és helye határozza meg. Az automatika hálózat funkciók szerinti szétosztása és helyi telepítése csökkenti az esetlegesen kialakuló hibák okozta károk nagyságát és a szükséges kábelmennyiségeket, ezáltal a gazdasági szempontokat is figyelembe vesszük. Az elosztószekrény gyártmánytervének elkészítéséhez a projekten résztvevő gépészmérnökökkel való rendszeres egyeztetésre volt szükség, hiszen az általuk megtervezett rendszert számos eszköz és berendezés alkotja. A mérnökök által szolgáltatott gépészeti sémarajzok segítettek a rendszer átlátásában és a rajta szereplő készülékek megismerésében, mely alapján a fontosabb villamos paraméterek szerint el lehetett kezdeni a tervezést.

Ilyen fontos paraméterek többek között a készülékek névleges feszültségszintje, a teljesítményigénye és a többi berendezéssel, illetve a hálózattal való kommunkációs képességei. Ezek ismeretében az elosztószekrények gyártmányterveihez elkészítettem az áramutas rajzokat, mellyel egyidejűleg az áramutas rajzon szereplő készülékekhez méretezés útján választottam ki egy adott gyártótól a célnak megfelelő terméktípusokat. Az elosztószekrények homlokképi rajzainak elkészítéséhez a beépítendő készülékek méreteit kellett figyelembe vennem, hiszen ezek határozták meg, hogy az adott kapcsolószekrényekhez mekkora tokozást kell rendelnem.

A gyártmányterveim alapján legyártott kapcsolószekrények üzembe helyezésénél részt vettem, melyek a vezérlést végző szoftverek rátöltése után sikeresen ellátták feladatukat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.