Közlekedés szimuláció adaptív autósokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat témája egy úthálózatot és az azon közlekedő autósokat magába foglaló közlekedés szimuláció. A rendszer célja, hogy egy már kiépített, vagy kiépítendő városi úthálózat forgalmi jellemzőit így mérni tudjuk, elősegítve az ilyen hálózatok tervezését akár gyakorlatban is.

A program megírásánál elsődleges szempont volt, hogy akár kisebb városok teljes autóforgalmának szimulálására is alkalmas legyen. Emiatt fontos volt az algoritmikus optimalizáció, mind futási idő, mind tárhely szempontjából. A programban például alkalmazásra kerül az A* keresésnek erre a speciális esetre kialakított és optimalizált változata is.

Másik fontos szempont volt, hogy a megvalósított szimuláció a lehető legvalósághűbb legyen, a kérdéses problémakört tekintve elfogadható egyszerűsítések mellett. A kialakított hálózat egyrészt tartalmazza a városi közlekedés szempontjából lényeges elemeket, másrészt a vezetők viselkedései megfeleltethetők néhány, a valóságban is előforduló vezetési stílusnak.

A vezetési stílusok meghatározásához egy neurális hálók segítségével működő megerősítéses tanulást alkalmaztam. A vezetési stílus tanulandó része, hogy a többi körülöttünk levő autós ismeretében hogyan határozzuk meg saját döntéseinket. Az autósok próbavezetésekből és az ott tanúsított vezetési stílust bíráló megerősítéseink alapján alakítják ki viselkedésüket. Tisztában vannak továbbá a KRESZ azon szabályaival, melyek lényegesek a szimulációbeli forgalomban, és a céljuk eléréséhez pedig különböző paraméterek szerint optimalizált útkereséseket használnak fel. Ezek összessége adja a vezetők adaptivitását, azaz a környezettől függő viselkedését.

A dolgozatban végül konkrét eredményeket is találhatunk, melyek bemutatják a rendszer jó skálázódását, így hatékonyan futtathatunk szimulációkat nagyméretű hálózatokban is. Található továbbá két különböző megerosítést követő vezetői magatartás, példaként a kombinált tanulás alkalmazására. A dolgozatban megismert tanítási módszer alkalmasságát és alkalmazhatóságát mutatom be ezeken keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.