Közlekedési hálózat konfigurációja genetikus algoritmussal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Feladatom a közlekedési hálózatok modellezése és genetikus algoritmussal való konfigurációja volt. A feladat célja, hogy egy többágensrendszerben megvalósított közlekedési szimulátort felhasználva megvalósítsam a hálózatok optimalizációját különböző célok elérésére.

Megterveztem egy közlekedési hálózat genetikai reprezentációját, amely leírja a hálózat elemeinek, az utaknak, kereszteződéseknek a tulajdonságait. Átalakításokat és kiegészítéseket terveztem a szimulátorhoz, amelyek segítségével a genetikus algoritmusban felhasználható lesz. Különböző értékelési szempontokat, fitnessfüggvényeket terveztem a genetikus algoritmushoz.

Megvalósítottam a szimulátorhoz kitalált módosításokat az Eclipse-EJADE környezetben, és javítottam a szimulátor működésén is. A JGAP keretrendszer segítségével implementáltam a genetikus algoritmust.

Az elkészült szoftverrel különböző szimulációkat végeztem, melyek során több hálózaton teszteltem a megvalósított genetikus algoritmus egyes elemeit, majd értékeltem az eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.