Közlekedési útvonalak kiértékelése rögzített adatok alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A közlekedés során napjainkban szinte mindenki használ valamilyen navigációs készüléket, amely segítségével egyszerűen rögzíthetőek a megtett útvonal adatai (távolság, idő, sebesség). Ezenfelül számos további információt is megkaphatunk, ha a futó alkalmazást összekapcsoljuk a gépjármű fedélzeti diagnosztikai felületével. Ilyen adatok lehetnek például a motor különböző paraméterei vagy az üzemanyag-fogyasztás.

A rögzített adatokból olyan információk gyűjthetők ki, amivel később a vezetőt támogatni lehet a megtett útvonalakkal kapcsolatos jellemzőkkel. Egy átlagos közlekedőnek gyakran kell megtenni ugyanazt a kezdő és végpont közötti utat (pl. otthonról munkahelyre és vissza). Erre általában többféle alternatív útvonal létezik (leggyorsabb, legrövidebb), a fogyasztási szempontokat is figyelembe véve új információval is támogathatjuk a vezetőt.

A szakdolgozatomban a nyers, GPS eszköztől és járműtől származó adatokat dolgoztam fel adatbányászati feladatként, amit aztán a CRISP-DM (Cross Industry Standard Process for Data Mining) módszertan lépései alapján oldottam meg. A naplófájlok előkészítése és tisztítása után beazonosítottam a jellemző útvonalakat, majd ezekhez a csoportokhoz előállítottam különböző paramétereket. A feladat megoldásához a modelleket és az elemzéseket a Rapidminer adatbányászati alkalmazás segítségével készítettem el.

A kiértékelés során arra a kérdésre kerestem a választ, hogy az utakat jellemző paraméterek alapján melyik lesz a legkedvezőbb útvonal a napi ingázás során, különös figyelemmel a fogyasztási értékekre. Ehhez a rögzített adatok alapján feltártam azokat a jellemzőket is, amelyek hatással lehetnek az üzemanyag felhasználásra. Ezen paraméterek közé sorolható többek között a megtett útvonal távolsága, az átlagsebesség és a megállások száma. Végül rávilágítottam a napszakok szerinti különbségekre, és konkrét útvonalakat javasoltam, amivel a fogyasztáson is spórolhatunk. A dolgozat elkészítése során betekintést nyertem az intelligens közlekedés és az adatbányászat különböző területeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.