Közműegyeztetést támogató kiterjesztett valóság alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a mobiltelefonok egyre több feladat elvégzésére képesek. Az élet számos területén olyan mobiltelefont használó támogató rendszerek léteznek, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. A növekvő teljesítményük miatt a számítógépes technológiák egy része már mobiltelefonon is megvalósítható, sőt kihasználva mobilitásukat még nagyobb szabadságot is nyújtanak.

Az utóbbi időben elterjedté vált a kiterjesztett valóság technológia. Ennek lényege, hogy a valós világ virtuális elemekkel van bővítve valós időben. Például egy számítógép kamerájának képét 3 dimenziós modellekkel lehet kiegészíteni bizonyos feltételek mellett, és ezt a kiegészített képet látja a felhasználó. Hordozhatósága és nagy teljesítménye miatt a mobiltelefon is alkalmas a technológia megvalósítására.

A közművek olyan erőforrásokat szolgáltatnak, amelyek nélkül nagyon nehezen tudnánk mindennapi teendőinket elvégezni. A közmű hálózatokat érintő munkálatok során fontos, hogy pontos képet kapjunk az elhelyezkedéséről. Ezen információk megszerzése gyakran időigényes feladat, valamint a különböző forrásból bejövő térképeket egyeztetni is kell. A rossz helyen végzett munkálatok komoly hibákat okozhatnak a hálózatokban, melynek anyagi vonzata is lehet és rosszabb esetben emberi sérüléseket is okozhat. Informatikai támogató rendszerrel ezek a problémák csökkenthetőek, minimalizálhatóak. A diplomaterv keretében megvizsgálom, hogy milyen lehetőségek vannak a közműegyeztetés támogatására kiterjesztett valóság segítségével. Részletesen leírom az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.

Bemutatom, hogy a mobileszközökön milyen lehetőségek vannak a kiterjesztett valóság alkalmazására, és ismertetek néhány jelenlegi felhasználási példát. Lehetséges olyan megoldás is, ahol egyéb eszközök bevonásával valósul meg a technológia. A diplomamunkám során a valós világról alkotott képet egy négy rotoros helikopter szolgáltatja. Megvizsgálom, hogy hogyan érdemes ezt megvalósítani, és hogy milyen előnyökkel jár a használata.

A fő feladatom egy prototípus alkalmazás megtervezése és elkészítése Android platformra. Az alkalmazás a négy rotoros helikoptert irányítja, és annak a képét dolgozza fel. Segítségével a közműegyeztetés folyamata gyorsabbá és pontosabbá válhat. A valós képre ráhelyezett információk pedig nagyobb biztonságot adnak a felhasználó számára az egyes munkálatok során. Feltérképezem, hogy milyen funkciókkal lehet kiegészíteni az alkalmazást és a fontosabbakat beleépítem a prototípusba. Végül értékelem a megvalósított rendszert, amely később alapja lehet egy hasonló, négy rotoros helikoptert használó alkalmazásnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.